Wart - Lezhttps://sq.wikipedia.org/wiki/Lythat
Lez (Wart) janë papula të vogla të përafërta që kanë ngjyrë të ngjashme me lëkurën. Zakonisht ato nuk rezultojnë në simptoma të tjera, përveç rasteve në pjesën e poshtme të këmbëve, ku mund të jenë të dhimbshme. Ndërsa ato zakonisht ndodhin në duar dhe këmbë, ato gjithashtu mund të ndikojnë në vende të tjera. Mund të shfaqen një ose shumë lytha, por lezionet nuk janë kanceroze.

Lythat shkaktohen nga infeksioni me një lloj papillomavirusi njerëzor (HPV). Faktorët që rrisin rrezikun përfshijnë përdorimin e dusheve dhe pishinave publike, ekzemën dhe një sistem të dobët imunitar. Besohet se virusi hyn në trup përmes lëkurës që është dëmtuar pak. Ekzistojnë një sërë llojesh, duke përfshirë "lythat e zakonshme", lythat shputore dhe lythat gjenitale. Lythat gjenital shpesh transmetohen seksualisht.

Lythat janë shumë të zakonshme, ku shumica e njerëzve janë të infektuar në një moment të jetës së tyre. Shkalla aktuale e vlerësuar e lythave jo gjenitale në popullatën e përgjithshme është 1-13%. Ato janë më të zakonshme tek të rinjtë. Shkalla e vlerësuar e lythave gjenitale në gratë seksualisht aktive është 12%.

Mund të përdoren një sërë trajtimesh duke përfshirë acidin salicilik të aplikuar në lëkurë dhe krioterapinë. Në ata që janë të shëndetshëm, ato zakonisht nuk rezultojnë në probleme të rëndësishme.

Trajtimi - Barna OTC
Ndër formulimet e acidit salicilik, një acid salicilik i llojit furçë është më i mirë për përdorim afatgjatë. Kur aplikohet, ilaçi përhapet përreth, kështu që është më mirë të aplikohet pak më i ngushtë se madhësia e zonës së prekur. Lythat e vjetra janë shpesh të thella, kështu që lythat e thella mund të duhen muaj për t'u trajtuar. Krioterapia mund të jetë një tjetër mundësi trajtimi, por mbani në mend se krioterapia kërkon gjithashtu një kohë të gjatë për të trajtuar lythat. Nëse lytha nuk hiqet plotësisht, ajo mund të përhapet më tej nëpër plagë.

#Salicylic acid, brush applicator [Duofilm]
#Salicylic acid, self-adhesive bandages
#Salicylic acid, tube application
#Freeze, wart remover
  • Një numër i madh lythash janë të pranishëm në gishtin e madh të këmbës
  • Pikat e shumta të zeza janë gjetje të rëndësishme që sugjerojnë lytha.
  • Verruca vulgaris ― Gishti i parë i këmbës
  • Verruca filiformis ; Lythat rreth syve duken të vogla. Rast tipik.
  • Një lyth filiform në qepallë
  • Kur lythat shfaqen rreth organeve gjenitale, ato diagnostikohen si kondiloma.
  • Ky është një lyth tipik i shputës. Mungesa e një kallusi në gishtin e këmbës është një gjetje e rëndësishme. Nëse një lezion i ngjashëm me kallusin shfaqet tek një person pa histori të mëparshme të kallusit, zakonisht është një lyth.
  • Foto tregon një lyth shputës pas trajtimit me acid salicilik.
  • Meqenëse është një lezion simetrik, duhet të merret parasysh edhe kallusi. Kallusi në thembër sugjeron që pacienti mund të ketë ecur shumë.
  • Lythat shputore