Vitiligohttps://sq.wikipedia.org/wiki/Vitiligo
Vitiligo është një gjendje afatgjatë e lëkurës e karakterizuar nga njolla të lëkurës që humbasin pigmentin e tyre. Njollat ​​e lëkurës së prekur bëhen të bardha dhe zakonisht kanë kufij të mprehtë. Flokët nga lëkura gjithashtu mund të zbardhen. Është më e dukshme tek njerëzit me lëkurë të errët. Faktorët e rrezikut përfshijnë një histori familjare të gjendjes ose sëmundje të tjera autoimune, të tilla si hipertiroidizmi, alopecia areata dhe anemia pernicioze. Nuk është ngjitëse. Në nivel global rreth 1% e njerëzve janë të prekur nga vitiligo. Rreth gjysma e shfaqin çrregullimin para moshës 20 vjeç dhe shumica e zhvillojnë atë para moshës 40 vjeç.

Nuk ka një kurë të njohur për vitiligo. Për ata me lëkurë të lehtë, kremi kundër diellit dhe grimi janë gjithçka që rekomandohet zakonisht. Opsione të tjera trajtimi mund të përfshijnë kremrat steroide ose fototerapinë.

Mjekimi
#Phototherapy
#Excimer laser
#Tacrolimus ointment
  • Non-segmental vitiligo
  • Vitiligo ndonjëherë mund të shoqërohet me flokë të bardhë.
  • Vitiligo e qepallave
  • Vitiligo në dorë