Varicella - Varicelahttps://en.wikipedia.org/wiki/Chickenpox
Varicela (Varicella) është një sëmundje shumë ngjitëse e shkaktuar nga infeksioni fillestar me virusin varicella zoster. Sëmundja rezulton në një skuqje karakteristike të lëkurës që formon flluska të vogla, kruarje, të cilat përfundimisht zgjebe. Zakonisht fillon në gjoks, shpinë dhe fytyrë. Më pas përhapet në pjesën tjetër të trupit. Skuqja dhe simptoma të tjera, të tilla si ethe, lodhje dhe dhimbje koke, zakonisht zgjasin pesë deri në shtatë ditë. Komplikimet herë pas here mund të përfshijnë pneumoni, inflamacion të trurit dhe infeksione bakteriale të lëkurës. Sëmundja zakonisht është më e rëndë tek të rriturit sesa tek fëmijët.

Lija e dhenve është një sëmundje që transmetohet nga ajri, e cila përhapet lehtësisht nga një person te tjetri përmes kollitjes dhe teshtitjes së një personi të infektuar. Periudha e inkubacionit është 10 deri në 21 ditë, pas së cilës shfaqet skuqja karakteristike. Mund të përhapet nga një deri në dy ditë para shfaqjes së skuqjes derisa të gjitha lezionet të jenë mbi kore. Mund të përhapet edhe nëpërmjet kontaktit me flluska. Njerëzit zakonisht sëmuren nga lija e dhenve vetëm një herë. Megjithëse ndodhin riinfeksione nga virusi, këto riinfeksione zakonisht nuk shkaktojnë asnjë simptomë.

Që nga prezantimi i saj në vitin 1995, vaksina kundër varicelës ka rezultuar në një ulje të numrit të rasteve dhe komplikimeve nga sëmundja. Në shumë vende rekomandohet imunizimi rutinë i fëmijëve. Që nga imunizimi, numri i infeksioneve në Shtetet e Bashkuara është ulur gati 90%. Për ata me rrezik të shtuar të komplikimeve, rekomandohen ilaçe antivirale si acikloviri.

Mjekimi
Nëse simptomat nuk janë serioze, mund të merren dhe monitorohen antihistaminet pa recetë. Megjithatë, nëse simptomat janë të rënda, mund të kërkohet përshkrimi i barnave antivirale.

#OTC antihistamine
#Acyclovir
  • Një djalë paraqitet me flluska karakteristike të lisë së dhenve.
  • Nëse jeni vaksinuar kundër lisë së dhenve, simptomat mund të jenë të lehta dhe mund të jetë e vështirë për të diagnostikuar sëmundjen.
  • Vërehet një flluskë e vetme; mirëpo siç tregohet në foto është karakteristike që rreth saj është e pranishme edhe eritema.
  • Fëmijë me lisë dhenve