Urticaria pigmentosa - Urtikaria Pigmentosahttps://en.wikipedia.org/wiki/Urticaria_pigmentosa
Urtikaria Pigmentosa (Urticaria pigmentosa) është forma më e zakonshme e mastocitozës së lëkurës. Është një sëmundje e rrallë e shkaktuar nga një numër i tepërt i mastociteve në lëkurë që prodhojnë urtikarie ose lezione në lëkurë kur irritohet. Njollat ​​e kuqe ose kafe shpesh shihen në lëkurë, zakonisht rreth gjoksit, ballit dhe shpinës. Këto mastqeliza, kur irritohen (p.sh. nga fërkimi i lëkurës, ekspozimi ndaj nxehtësisë), prodhojnë shumë histamine, duke shkaktuar një reaksion alergjik që çon në urtikarie të lokalizuara në zonën e acarimit, ndonjëherë të referuara si "shenja e Darierit".

  • Ka tendencë të ndodhë në bustin e fëmijëve të vegjël.
  • Fërkimi i fortë i lezionit mund të shkaktojë ënjtje.