Toxic epidermal necrosis - Nekroza Epidermale Toksikehttps://en.wikipedia.org/wiki/Toxic_epidermal_necrolysis
Nekroza Epidermale Toksike (Toxic epidermal necrosis) është një lloj reaksioni i rëndë i lëkurës. Simptomat e hershme përfshijnë ethe dhe simptoma të ngjashme me gripin. Disa ditë më vonë lëkura fillon të formojë flluska dhe të zhvishet duke formuar zona të dhimbshme të krisura. Është e rëndësishme që membranat mukoze, si goja, gjithashtu të përfshihen zakonisht. Komplikimet përfshijnë dehidratim, sepsë, pneumoni dhe dështim të shumëfishtë të organeve.

Shkaku më i zakonshëm janë medikamente të caktuara si lamotrigina, karbamazepina, allopurinol, antibiotikët sulfonamide dhe nevirapina. Faktorët e rrezikut përfshijnë HIV dhe lupus eritematoz sistemik. Trajtimi zakonisht kryhet në spital, si në një njësi djegieje ose në njësinë e kujdesit intensiv.

Treatment
Kjo është një sëmundje serioze, kështu që nëse buzët ose goja juaj janë të prekura ose lëkura juaj bëhet me flluska, vizitoni mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur.
Drogat e dyshimta duhet të ndërpriten. (p.sh. antibiotikët, barnat anti-inflamatore jo-steroide)

  • Humbja karakteristike e lëkurës së Nekroza Epidermale Toksike (Toxic epidermal necrosis)
  • TENS ― dita 10
  • Necrolysis epidermalis toxica
  • Flluskat e fazës së hershme mund të përparojnë shpejt për të përfshirë të gjithë trupin brenda pak ditësh.