Tinea versicolorhttps://en.wikipedia.org/wiki/Tinea_versicolor
Tinea versicolor është një gjendje e karakterizuar nga një shpërthim i lëkurës në trung dhe në ekstremitetet proksimale. Shumica e tinea versicolor shkaktohet nga kërpudhat Malassezia globosa. Këto maja bëhen shqetësuese vetëm në rrethana të caktuara, siç është një mjedis i ngrohtë dhe i lagësht. Tinea versicolor është më e zakonshme në klimat e nxehta, të lagështa ose në ata që djersiten shumë, kështu që mund të përsëritet çdo verë. Rekomandohen medikamente antifungale lokale për trajtimin e tinea versicolor.

Trajtimi - Barna OTC
Nëse infeksioni fungal përhapet në një zonë të madhe të trupit, lloji i spërkatjes mund të jetë zgjidhja më e mirë.
#Ketoconazole
#Clotrimazole
#Miconazole
#Terbinafine
#Butenafine [Lotrimin]
#Tolnaftate
  • Shfaqet si njolla të bardha me luspa dhe shfaqet në zonat e djersitura.
  • Lezionet e rrumbullakëta zakonisht grumbullohen në skajet, që është një tipar karakteristik.
  • Në këtë rast lezioni shoqërohet me eritemë, por në shumicën e rasteve tipike nuk ka eritemë.
  • Mund të duket e ngjashme me vitiligo.
  • Fillimisht mund të shfaqet si një lezion pak në kafe, por me kalimin e kohës mund të bëhet i bardhë.