Tinea crurishttps://en.wikipedia.org/wiki/Tinea_cruris
Tinea cruris është një lloj i zakonshëm i infeksionit fungal sipërfaqësor ngjitës të rajonit të ijeve. Ky infeksion mykotik shfaqet kryesisht te meshkujt dhe në klimat e nxehta dhe të lagështa.

Në mënyrë tipike, mbi pjesën e sipërme të brendshme të kofshëve, ka një skuqje të kuqe të ngritur me kruarje me një kufi të lakuar me luspa. Shpesh shoqërohet me infeksione të këmbëve dhe kërpudhave të thonjve, djersitje të tepërt dhe ndarje të peshqirëve të infektuar ose veshjeve sportive. Është e pazakontë tek fëmijët.

Pamja e tij mund të jetë e ngjashme me disa skuqje të tjera që shfaqen në palosjet e lëkurës duke përfshirë intertrigon kandidale, eritrasmën, psoriazën e kundërt dhe dermatitin seborrhoeic.

Trajtimi bëhet me medikamente antifungale lokale dhe është veçanërisht efektiv nëse simptomat kanë filluar së fundmi. Parandalimi i përsëritjeve përfshin trajtimin e infeksioneve fungale të njëkohshme dhe marrjen e masave për të shmangur lagështinë, duke përfshirë mbajtjen e zonës së ijeve të thatë.

Trajtimi - Barna OTC
* Pomadë antimykotike OTC
#Ketoconazole
#Clotrimazole
#Miconazole
#Terbinafine
#Butenafine [Lotrimin]
#Tolnaftate
  • Tinea cruris në ijë të një burri
  • Është një infeksion i zakonshëm tek meshkujt që djersiten shumë.