Striae distensaehttps://en.wikipedia.org/wiki/Stretch_marks
Striae distensae janë një formë cikatrike në lëkurë me një nuancë jashtë ngjyrës. Me kalimin e kohës ato mund të pakësohen, por nuk do të zhduken plotësisht. Striat shkaktohen nga grisja e dermës gjatë periudhave të rritjes së shpejtë të trupit, si gjatë pubertetit ose shtatzënisë, në të cilat ato formohen zakonisht gjatë tremujorit të fundit. Zakonisht në stomak, këto stria zakonisht ndodhin edhe në gjoks, kofshë, ije, në pjesën e poshtme të shpinës dhe të pasme. Striat gjithashtu mund të ndikohen nga ndryshimet hormonale që lidhen me pubertetin, shtatzëninë ose terapinë e zëvendësimit të hormoneve. Nuk ka asnjë provë që kremrat e përdorur gjatë shtatzënisë parandalojnë strijat.

Treatment
Ndodh kur fitoni peshë shumë shpejt. Në këtë rast, humbja e peshës menjëherë mund të ndihmojë në parandalimin e përkeqësimit të simptomave.

  • Vendndodhja më e zakonshme është rreth barkut.
  • Striae distensae (stretch marks)
  • Striae distensae (stretch marks)
  • Shoqërohet me obezitet të rëndë.