Steatocystoma multiplex - Multipleks Steatocistomahttps://en.wikipedia.org/wiki/Steatocystoma_multiplex
Multipleks Steatocistoma (Steatocystoma multiplex) është një gjendje kongjenitale beninje, autosomale dominuese që rezulton në kiste të shumta në trupin e një personi. Kistet janë kryesisht të vogla (2-20 mm), por ato mund të jenë disa centimetra në diametër. Ato priren të jenë të buta deri në të forta gungat gjysmë të tejdukshme dhe përmbajnë një lëng të yndyrshëm, të verdhë.

Fillimi në pubertet është me sa duket për shkak të stimulit hormonal të njësisë pilosebaceous. Më shpesh ato dalin në gjoks dhe mund të shfaqen gjithashtu në bark, krahë, sqetull dhe fytyrë. Në disa raste, cistat mund të zhvillohen në të gjithë trupin.

  • Kur vërehet në krah ose në qafë, shfaqet si një kist i vogël, i fortë, nënlëkuror që zakonisht është asimptomatik.