Scar - Shenjahttps://en.wikipedia.org/wiki/Scar
Shenja (Scar) është një zonë e indit fijor që zëvendëson lëkurën normale pas një dëmtimi. Shenjat rezultojnë nga procesi biologjik i riparimit të plagëve në lëkurë, si dhe në organe dhe inde të tjera të trupit. Kështu, dhëmbëzat janë një pjesë e natyrshme e procesit të shërimit. Me përjashtim të lezioneve shumë të vogla, çdo plagë (p.sh., pas aksidentit, sëmundjes ose operacionit) rezulton në një shkallë të caktuar të cikatriceve.

Treatment
Shenjat hipertrofike mund të përmirësohen me 5 deri në 10 injeksione steroide intralezionale në interval 1 muajsh.
#Hypertrophic scar - Triamcinolone intralesional injection

Trajtimi me lazer mund të provohet për eritemën e shoqëruar me dhëmbëza, por injeksionet me triamcinilone mund të përmirësojnë gjithashtu eritemën duke rrafshuar mbresë.
#Dye laser (e.g. V-beam)
  • Trajtimi me lazer (Laser resurfacing) mund të ndihmojë në përmirësimin e strukturës së plagëve. Injeksionet lokale steroide gjithashtu mund të ndihmojnë në lehtësimin e nyjeve të forta që mund të formohen brenda plagëve.
  • Për të moshuarit, mund të kryhet operacioni i rishikimit të cikatriceve.
  • Shenja e vërejtur në Hidradenitis suppurativa.
  • Ndonjëherë plagët mund të jenë të dhimbshme ose kruajtëse, dhe lezionet nodulare të kuqërremta mund të trajtohen me injeksione steroide intralezionale.
  • Shenjat hipertrofike janë të zakonshme pas një seksioni cezarian.