Scabies - Zgjebjahttps://sq.wikipedia.org/wiki/Zgjebja
Zgjebja (Scabies) është një infektim ngjitës i lëkurës nga marimangat "Sarcoptes scabiei". Simptomat më të zakonshme janë kruajtje e rëndë dhe skuqje e ngjashme me puçrrat. Në një infeksion të parë ndonjëherë, personi i infektuar zakonisht do të zhvillojë simptoma brenda dy deri në gjashtë javë. Këto simptoma mund të jenë të pranishme në pjesën më të madhe të trupit ose vetëm në zona të caktuara si kyçet e duarve, midis gishtërinjve ose përgjatë vijës së belit. Kruajtja shpesh përkeqësohet gjatë natës. Kërvishtja mund të shkaktojë prishje të lëkurës dhe një infeksion shtesë bakterial në lëkurë. Kushtet e jetesës së mbushur me njerëz, të tilla si ato që gjenden në ambientet e kujdesit për fëmijët, shtëpitë e grupeve dhe burgjet, rrisin rrezikun e përhapjes.

Një numër medikamentesh janë në dispozicion për të trajtuar të infektuarit, duke përfshirë kremrat permethrin, crotamiton dhe lindane dhe ivermectin. Kontaktet seksuale brenda muajit të fundit dhe njerëzit që jetojnë në të njëjtën shtëpi duhet të trajtohen gjithashtu në të njëjtën kohë. Shtrati dhe rrobat e përdorura në tre ditët e fundit duhet të lahen në ujë të nxehtë dhe të thahen në një tharëse të nxehtë. Simptomat mund të vazhdojnë për dy deri në katër javë pas trajtimit. Nëse pas kësaj kohe simptomat vazhdojnë, mund të nevojitet ritrajtim.

zgjebja (scabies) është një nga tre çrregullimet më të zakonshme të lëkurës tek fëmijët, së bashku me krimbat e unazës dhe infeksionet bakteriale të lëkurës. Që nga viti 2015, ai prek rreth 204 milionë njerëz (2.8% e popullsisë së botës). Është njëlloj e zakonshme tek të dyja gjinitë. Më shpesh preken të rinjtë dhe të moshuarit. Ndodh më shpesh në botën në zhvillim dhe në klimat tropikale.

Trajtimi - Barna OTC
Një tipar i rëndësishëm i zgjebes është se të gjithë anëtarët e familjes i kanë simptomat e kruajtjes së bashku. Disa barna, si permetrina, mund të blihen pa recetë (OTC) pa recetë. Trajtimi duhet të bëhet nga e gjithë familja.
#Benzyl benzoate
#Permethrin
#Sulfur soap and cream

Treatment
#10% crotamiton lotion
#5% permethrin cream
#1% lindane lotion
#5% sulfur ointment
  • Pamje e zmadhuar e një gjurme gërmuese të marimangës zgjebe. Njolla me luspa në të majtë u shkaktua nga gërvishtja dhe shënon pikën e hyrjes së marimangës në lëkurë. Marimanga është gërmuar lart djathtas.
  • Acarodermatitis ― Krah
  • Ju gjithashtu duhet të kontrolloni për lezione të ngjashme midis gishtërinjve ose nën gjinjtë tuaj. Është gjithashtu e rëndësishme të kontrolloni nëse dikush në familjen tuaj po përjeton gjithashtu kruajtje.
  • Acarodermatitis
  • Acarodermatitis ― Dora. Ndonëse nuk janë të dukshme në foto, rrjetat e gishtave janë një vend karakteristik, ndaj është e rëndësishme të kontrolloni me kujdes mes gishtave.