Psoriasis - Psoriazahttps://sq.wikipedia.org/wiki/Psoriaza
Psoriaza (Psoriasis) është një sëmundje autoimune jo ngjitëse afatgjatë, e karakterizuar nga zona të ngritura të lëkurës jonormale. Këto zona janë të kuqe ose vjollcë për disa njerëz me lëkurë më të errët, të thata, kruarje dhe me luspa. Lëndimi i lëkurës mund të shkaktojë ndryshime psoriatike të lëkurës në atë vend, i cili njihet si "fenomeni Koebner".

Trajtime të ndryshme mund të ndihmojnë në kontrollin e simptomave. Këto trajtime përfshijnë kremrat steroide, kremin me vitaminë D3, dritën ultravjollcë dhe ilaçe imunosupresive, siç është metotreksati. Rreth 75% e prekjes së lëkurës përmirësohet vetëm me kremra. Agjentë të ndryshëm biologjikë imunologjikë janë duke u zhvilluar për trajtimin e psoriasis.

Psoriaza është një çrregullim i zakonshëm dhe sëmundja prek 2-4% të popullsisë. Burrat dhe gratë preken me frekuencë të barabartë. Sëmundja mund të fillojë në çdo moshë, por zakonisht fillon në moshën madhore. Artriti psoriatik prek deri në 30% të individëve me psoriaza (psoriasis) .

Trajtimi - Barna OTC
Rrezet e diellit mund të ndihmojnë psoriazën sepse ekspozimi në diell shkakton ndryshime imunologjike te pacientët me psoriasis. Pomada e butë me hidrokortizon mund të ndihmojë në trajtimin e disa lezioneve të vogla të psoriasis.
#OTC steroid ointment

Mjekimi
Psoriaza është një sëmundje kronike dhe shumë agjentë trajtimi janë duke u studiuar. Biologjike janë më efektive, por shumë të shtrenjta.
#High potency steroid ointment
#Calcipotriol cream
#Phototherapy
#Biologics (e.g. infliximab, adalimumab, secukinumab, ustekinumab)
  • Shpina dhe krahët e një personi me psoriasis
  • Psoriasis tipike
  • Guttate Psoriasis; Shpesh shfaqet pas simptomave të ftohjes.
  • Guttate Psoriasis
  • Një pllakë e trashë me luspa me eritemë është një manifestim tipik i psoriasis.
  • Psoriasis në pëllëmbët. Nëse shfaqet në pëllëmbët e duarve, mund të krijohen flluska.
  • 'Psoriasis pustular' e rëndë.
  • Guttate Psoriasis