Portwine stain - Njollë Portwinehttps://en.wikipedia.org/wiki/Port-wine_stain
Njollë Portwine (Portwine stain) është një njollë e lëkurës së njeriut e shkaktuar nga një keqformim kapilar në lëkurë. Ata janë quajtur kështu për ngjyrën e tyre, e cila është e ngjashme në ngjyrë me verën portuale, një verë e kuqe nga Portugalia. njollë portwine (portwine stain) është një keqformim kapilar, i parë në lindje. njollë portwine (portwine stain) vazhdojnë gjatë gjithë jetës. Zona e lëkurës së prekur rritet në proporcion me rritjen e përgjithshme.

njollë portwine (portwine stain) ndodh më shpesh në fytyrë, por mund të shfaqet kudo në trup, veçanërisht në qafë, trungun e sipërm, krahët dhe këmbët. Njollat ​​e hershme janë zakonisht të sheshta dhe rozë në pamje. Ndërsa fëmija piqet, ngjyra mund të thellohet në një ngjyrë të kuqe të errët ose vjollcë. Në moshën e rritur, mund të ndodhë trashje e lezionit ose zhvillimi i gungave të vogla.

Treatment
Lazerët vaskularë janë disi efektivë, por kërkojnë pajisje të shtrenjta lazer dhe trajtim afatgjatë për disa vite. Ndërsa lezionet trashen me moshën, trajtimi me lazer mund të bëhet më pak efektiv, gjë që mund të jetë problem. Lezionet rozë janë përgjithësisht më të vështira për t'u trajtuar sesa lezionet e kuqe, sepse ato janë thellësisht të vaskularizuara.
#Dye laser (e.g. V-beam)
  • Njollë Portwine (Portwine stain) mund të trajtohet me lazer, por është i shtrenjtë dhe kërkon kohë.