Pompholyx - Pomfolikshttps://en.wikipedia.org/wiki/Dyshidrosis
Pomfoliks (Pompholyx) është një lloj dermatiti që karakterizohet nga kruarje të fshikëzave në pëllëmbët e duarve dhe në fund të këmbëve. Flluskat janë përgjithësisht një deri në dy milimetra në madhësi dhe shërohen për tre javë. Megjithatë, ato shpesh përsëriten. Skuqja zakonisht nuk është e pranishme. Përsëritja e përsëritur e sëmundjes mund të rezultojë në çarje dhe trashje të lëkurës.

Alergjenët, stresi fizik ose mendor, larja e shpeshtë e duarve ose metalet e përkeqësojnë sëmundjen. Diagnoza zakonisht bazohet në pamjen dhe simptomat. Gjendje të tjera që prodhojnë simptoma të ngjashme përfshijnë psoriasis pustular dhe zgjebe.

Trajtimi në përgjithësi bëhet me krem ​​steroide. Kremrat steroide me forcë të lartë mund të kërkohen për javën e parë ose dy. Antihistaminet mund të përdoren për të ndihmuar me kruajtjen.

Trajtimi - Barna OTC
Mos përdorni sapun. Meqenëse pëllëmbët dhe shputat kanë lëkurë të trashë, pomadat steroide OTC me fuqi të ulët mund të mos jenë efektive. Marrja e një antihistamine OTC gjithashtu mund të ndihmojë.
#OTC steroid ointment
#OTC antihistamine

Treatment
#High potency steroid ointment
#Alitretinoin
  • Dyshidrotic dermatitis ― Një rast i rëndë në duar
  • Duket se lezioni pothuajse është përmirësuar.
  • Në stadin kronik mund të vërehet njolla me luspa.
  • Pastroni flluska të shoqëruara me kruajtje të fortë.
  • Palmar dyshidrosis ― Faza e peeling
  • Në raste të rënda, mund të shfaqet si flluska me kruajtje të rëndë.