Perioral dermatitis - Dermatiti Perioralhttps://en.wikipedia.org/wiki/Perioral_dermatitis
Dermatiti Perioral (Perioral dermatitis) është një skuqje e zakonshme e lëkurës në fytyrë. Simptomat përfshijnë gunga dhe flluska të shumta të vogla (1-2 mm) ndonjëherë me skuqje të sfondit dhe shkallë. Lezionet janë të lokalizuara në lëkurën rreth gojës dhe vrimave të hundës. Mund të jetë i vazhdueshëm ose i përsëritur dhe i ngjan veçanërisht rosacea-s dhe në një farë mase akneve dhe dermatitit alergjik.

Steroidet lokale mund të jenë shkaku i gjendjes dhe hidratuesit dhe kozmetika gjithashtu mund të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve të lëkurës. Trajtimi zakonisht bëhet duke ndaluar përdorimin e steroideve dhe kozmetikës aktuale, dhe në raste më të rënda, duke marrë tetraciklina nga goja. Ndalimi i steroideve fillimisht mund të përkeqësojë skuqjen.

Kjo gjendje vlerësohet të prekë 0,5-1% të njerëzve në vit në botën e zhvilluar. Deri në 90% e të prekurve janë gra nga mosha 16 deri në 45 vjeç.

Trajtimi - Barna OTC
Dermatiti perioral shpesh shkaktohet nga dermatiti kronik i kontaktit të kozmetikës, kështu që nuk rekomandohet aplikimi i kozmetikës rreth gojës. Marrja e antihistamines OTC mund të jetë e dobishme. Trajtimi shpesh kërkohet për disa muaj.
#OTC antihistamine
  • Papulat rreth gojës dhe vrimave të hundës me njëfarë skuqjeje të sfondit vërehen shpesh në formën e një njollë ose pustulë rreth gojës.