Onychomysosishttps://sq.wikipedia.org/wiki/Onikomikoza
Onychomysosis është një infeksion mykotik i thonjve. Simptomat mund të përfshijnë zbardhjen e thonjve të bardhë ose të verdhë, trashje të thonjve dhe ndarjen e thoit nga shtrati i thonjve. Mund të preken thonjtë e këmbëve ose të duarve, por është më e zakonshme për thonjtë e këmbëve. Komplikimet mund të përfshijnë celulitin e pjesës së poshtme të këmbës. Një numër i llojeve të ndryshme të kërpudhave mund të shkaktojnë onychomysosis , duke përfshirë dermatofitet. Faktorët e rrezikut përfshijnë këmbën e atletit, sëmundjet e tjera të thonjve, ekspozimin ndaj dikujt me këtë gjendje, sëmundjet vaskulare periferike dhe funksionin e dobët të imunitetit.

Medikamenti antifungal terbinafina i marrë nga goja duket të jetë më efektivi, por terbinafina shoqërohet me efektin anësor të mëlçisë.

Onychomysosis ndodh në rreth 10 për qind të popullsisë së rritur, me të moshuarit më të prekur. Meshkujt preken më shpesh se femrat. Onychomysosis përfaqëson rreth gjysmën e sëmundjes së thonjve. Kjo do të thotë se deformimi i thonjve të këmbës mund të vijë edhe nga shkaqe të tjera përveç onikomikozës.

Trajtimi - Barna OTC
Është e vështirë të trajtohet onikomikoza me medikamente topikale, sepse është e vështirë që ilaçet të depërtojnë në thonjtë e trashë të këmbëve.
#Ketoconazole
#Clotrimazole
#Miconazole
#Terbinafine
#Butenafine [Lotrimin]
#Tolnaftate

Treatment
Zakonisht kërkohet trajtim afatgjatë derisa thoi i infektuar të hiqet plotësisht.
#Terbinafine (oral)
#Itraconazole
#Efinaconazole lacquer [Jublia]
#Ciclopirox lacquer
  • Një thonjtë e këmbës i prekur nga Onychomysosis
  • Këmba e një personi me një infeksion mykotik të thonjve dhjetë javë pas një kursi të mjekimit oral me terbinafinë. Vini re brezin e rritjes së shëndetshme të thonjve pas thonjve të mbetur të infektuar.
  • Një rast infeksioni mykotik në gishtin e madh të këmbës.