Monkey Poxhttps://en.wikipedia.org/wiki/Monkeypox
Monkey Pox është një sëmundje virale infektive që mund të ndodhë si te njerëzit ashtu edhe te disa kafshë të tjera. Simptomat përfshijnë ethe, ënjtje të nyjeve limfatike dhe një skuqje që formon flluska dhe më pas kore. Koha nga ekspozimi deri në shfaqjen e simptomave varion nga 5 deri në 21 ditë. Kohëzgjatja e simptomave është zakonisht 2 deri në 4 javë. Rastet mund të jenë të rënda, veçanërisht te fëmijët, gratë shtatzëna ose njerëzit me sistem imunitar të shtypur.

Sëmundja mund t'i ngjajë lisë së dhenve, fruthit dhe lisë. Ato fillojnë si njolla të vogla të sheshta, përpara se të bëhen gunga të vogla të cilat më pas mbushen me lëng në fillim të pastër dhe më pas me lëng të verdhë, i cili më pas shpërthen dhe zgjebe. Monkey pox dallohet nga ekzantemat e tjera virale nga prania e gjëndrave të fryra. Këto shfaqen në mënyrë karakteristike prapa veshit, poshtë nofullës, në qafë ose në ijë, para fillimit të skuqjes.

Meqenëse monkey pox është një sëmundje e rrallë, ju lutemi, konsideroni fillimisht infeksionin herpes, si p.sh. variçela, nëse monkey pox nuk është një epidemi. Ai ndryshon nga variçela në atë që lezione vezikulare ekzistojnë në pëllëmbët dhe shputat.