Melasma - Melazmahttps://en.wikipedia.org/wiki/Melasma
Melazma (Melasma) është një ngjyrë e nxirë ose e errët e lëkurës së fytyrës. Melasma mendohet se shkaktohet nga ekspozimi në diell, predispozita gjenetike, ndryshimet hormonale dhe acarimi i lëkurës. Megjithëse mund të prekë këdo, është veçanërisht e zakonshme tek gratë, veçanërisht gratë shtatzëna dhe ato që marrin kontraceptivë ose medikamente të terapisë zëvendësuese të hormoneve.

Melasma nuk mund të zgjidhet me trajtim lazer për një periudhë të caktuar kohore, pasi është një sëmundje në të cilën prodhohet vazhdimisht pigment. Acidi tranksenemik ndihmon në përmirësimin e zvogëlimit të pigmentimit.

Mjekimi
Në disa vende (p.sh. Japoni, Kore), acidi tranexamik oral është i disponueshëm pa recetë dhe është efektiv. Kremi melasma me acid tranexamik dhe acid azelaik mund të jetë pjesërisht i dobishëm.
Hidrokinoni mund të përdoret lokalisht për trajtimin e hiperpigmentimit, por FDA ndaloi produktet OTC që përmbajnë hidrokinon që nga viti 2020.
#Tranexamic acid [TRANSINO]

#Laser toning technique (low fluence QS1064 laser)
#Triluma
  • Është një gjendje e zakonshme e vërejtur tek gratë aziatike në fillim të të 40 ― tave. Lezioni i rrethuar në foto është më afër lentigos sesa melasmës.