Lupus erythematosus - Lupus Eritematozhttps://en.wikipedia.org/wiki/Lupus_erythematosus
Lupus Eritematoz (Lupus erythematosus) është një sëmundje autoimune në të cilën sistemi imunitar i trupit sulmon gabimisht indet e shëndetshme në shumë pjesë të trupit. Simptomat e zakonshme përfshijnë nyje të dhimbshme dhe të fryra, ethe, dhimbje gjoksi, humbje flokësh, ulçera në gojë, ënjtje të nyjeve limfatike, ndjenjë lodhjeje dhe skuqje të kuqe që është më së shpeshti në fytyrë. Gratë në moshën e lindjes së fëmijëve preken rreth nëntë herë më shpesh se meshkujt. Ndërsa më së shpeshti fillon midis moshës 15 dhe 45 vjeç.

Shkaku i lupus eritematoz (lupus erythematosus) nuk është i qartë. Në mesin e binjakëve identikë, nëse njëri është i prekur, ka 24% mundësi që të jetë edhe tjetri. Hormonet seksuale femërore, rrezet e diellit, duhani, mungesa e vitaminës D dhe disa infeksione besohet gjithashtu se rrisin rrezikun.

Trajtimet mund të përfshijnë NSAIDs, kortikosteroide, imunosupresantë, hidroksiklorokinë dhe metotreksat. Megjithëse kortikosteroidet janë efektive, përdorimi afatgjatë rezulton në efekte anësore.

  • Ndryshe nga kjo foto, është më karakteristike që çrregullimi të shfaqet në fytyrë sesa në bust.
  • Shfaqet si një eritemë pak e purpurt.
  • Skuqja e fluturës që zakonisht shfaqet në fytyrë.
  • Zakonisht shfaqet në zonat e ekspozuara nga dielli dhe duket si një mbresë.
  • Discoid lupus erythematosus
  • Facial erysipelas