Lichen planus - Liken Planushttps://en.wikipedia.org/wiki/Lichen_planus
Liken Planus (Lichen planus) është një sëmundje kronike inflamatore dhe e ndërmjetësuar nga imuniteti që prek lëkurën, thonjtë, flokët dhe mukozën. Karakterizohet nga papula poligonale, me majë të sheshtë dhe pllaka me shkallë të bardhë të sipërme, rrjetëzuese, të imta (striae të Wickham). Zakonisht prek duart dorsal, kyçet dhe parakrahët përkulës, trungun, pjesën e përparme të këmbëve dhe mukozën e gojës. Shkaku është i panjohur, por mendohet se është rezultat i një procesi autoimun me një shkaktar fillestar të panjohur.

Për të konfirmuar diagnozën e likenit planus të lëkurës, mund të bëhet një biopsi e lëkurës. Imunofluoreshenca direkte (DIF) mund të jetë e dobishme në pacientët me lezione buloze për të diferencuar gjendjen nga një sëmundje vezikulobulloze autoimune.

  • Lezionet e gjera në të dy këmbët janë atipike. Në këtë rast, zakonisht më shumë dyshohen sëmundje të tjera alergjike kronike (lichen simplex chronicus).
  • Shtrirje të bardha të Liken Planus (Lichen planus) jo ― erozive në mukozën bukale (faqe).
  • Karakterizohet nga shfaqja e disa papulave të forta me kruajtje. Është një paraqitje tipike e Liken Planus (Lichen planus).
  • Leukoplakia ― një njollë e bardhë në zgavrën me gojë.
  • Atrophic lichen planus