Keloidhttps://en.wikipedia.org/wiki/Keloid
Keloid është rezultat i një rritjeje të tepërt të indit granulues (kolagjeni tip 3) në vendin e një dëmtimi të lëkurës të shëruar. Keloid janë lezione të forta, gome ose nyje fibroze me shkëlqim dhe mund të ndryshojnë nga rozë në ngjyrën e lëkurës së personit ose në ngjyrë të kuqe në kafe të errët. Një mbresë keloid nuk është ngjitëse, por ndonjëherë shoqërohet me kruajtje të fortë, dhimbje si gjilpërë dhe ndryshime në strukturë. Në raste të rënda, mund të ndikojë në lëvizjen e lëkurës. Keloid është i ndryshëm nga plagët hipertrofike, të cilat janë plagë të ngritura që nuk rriten përtej kufijve të plagës origjinale.

Plagët keloid shihen më shpesh te njerëzit me prejardhje afrikane, aziatike ose hispanike. Njerëzit e moshës 10 deri në 30 vjeç kanë një tendencë më të madhe për të zhvilluar një keloid sesa të moshuarit.

Edhe pse ato zakonisht ndodhin në vendin e një dëmtimi, keloid mund të lindin edhe spontanisht. Ato mund të ndodhin në vendin e një piercing dhe madje edhe nga diçka aq e thjeshtë si një puçërr ose gërvishtje. Ato mund të ndodhin si rezultat i akneve të rënda ose dhëmbëzave të lisë së dhenve, infeksionit në një vend të plagës, traumave të përsëritura në një zonë, tensionit të tepërt të lëkurës gjatë mbylljes së plagës ose një trupi të huaj në një plagë.

Shenjat keloid mund të zhvillohen pas operacionit. Ato janë më të zakonshme në disa vende, të tilla si gjoksi qendror (nga sternotomia), shpina dhe shpatullat (zakonisht rezultojnë nga aknet) dhe lobet e veshit (nga shpimi i veshit). Ato mund të ndodhin edhe në shpimet e trupit. Njollat ​​më të zakonshme janë veshët, krahët, rajoni i legenit dhe mbi kockën e jakës.

Trajtimet e disponueshme janë terapia me presion, mbulesa me xhel silikoni, acetonidi i triamcinolonit intra-lezional, kriokirurgjia, rrezatimi, terapia me lazer, Interferoni, 5-FU dhe heqja kirurgjikale.

Mjekimi
Shenjat hipertrofike mund të përmirësohen me 5 deri në 10 injeksione steroide intralezionale në interval 1 muajsh.
#Triamcinolone intralesional injection

Trajtimi me lazer mund të provohet për eritemën e shoqëruar me dhëmbëza, por injeksionet me triamcinilone mund të përmirësojnë gjithashtu eritemën duke rrafshuar mbresë.
#Dye laser (e.g. V-beam)
 • Një keloid postoperativ në kyçin e dorës që u trajtua me injeksion intralezional triamcinolone. Zona e eritemës së fundosur në anën e majtë është zona e trajtuar.
 • Keloidet lineare. Kur ato ndodhin në pjesën e përparme të sipërme të bustit, ato shpesh shfaqen në formë lineare.
 • Një keloid hiperinflamator mund të shfaqet midis gjoksit dhe mund të shoqërohet me kruajtje dhe dhimbje të lehta.
 • Keloid i veshit të pasmë
 • Keloidet e kërthizës mund të zhvillohen pas operacionit endoskopik.
 • Keloidet në pjesën e përparme të gjoksit shpesh kanë një formë lineare horizontale.
 • Keloidet në shputat e këmbëve mund të jenë të pakëndshme për të ecur. Injeksionet steroide intralesionale zakonisht kryhen disa herë.
 • Keloid Papule; Zakonisht shfaqet pas folikulitit në gjoks.
 • Keloid nodular. Zonat e shpatullave dhe të krahut të sipërm janë vende të zakonshme për formimin e keloideve.
 • Keloidet zakonisht gjenden në gjoks.
 • Keloid i llapës së veshit
 • Zona e mjekrës është gjithashtu një vend i shpeshtë për keloidet dhe ato shfaqen shpesh në zonat ku shfaqen aknet.
 • Keloidet zakonisht vërehen në pjesën e sipërme të krahëve.
 • Manifestimi tipik i keloideve të kraharorit.
 • Guttate keloid shpesh shkaktohen nga folikuliti.