Juvenile xanthogranuloma - Ksantogranuloma E Miturhttps://en.wikipedia.org/wiki/Juvenile_xanthogranuloma
Ksantogranuloma E Mitur (Juvenile xanthogranuloma) është një formë e histiocitozës, e klasifikuar si "histiocitozë e qelizave jo-Langerhans". Është një çrregullim i rrallë i lëkurës që prek kryesisht fëmijët nën një vjeç, por mund të gjendet edhe tek fëmijët më të rritur dhe të rriturit. Lezionet shfaqen si makula ose papula portokalli-të kuqe dhe zakonisht ndodhen në fytyrë, qafë dhe trungun e sipërm. ksantogranuloma e mitur (juvenile xanthogranuloma) zakonisht manifestohet me lezione të shumëfishta në kokë dhe qafë në rastet me fëmijë nën gjashtë muaj. Gjendja zakonisht zgjidhet spontanisht gjatë një deri në pesë vjet. Një biopsi e lezionit është kritike për të konfirmuar diagnozën.

Lezioni okular manifestohet në deri në 10% të njerëzve me JXG dhe mund të ndikojë në shikimin e tyre. Megjithëse lezionet e lëkurës zakonisht zhduken spontanisht, lezionet okulare rrallë përmirësohen spontanisht dhe kërkojnë trajtim.

  • Është karakteristikë të ketë një pamje paksa të verdhë.
  • Nodul i verdhë tek fëmijët. Tipike Ksantogranuloma E Mitur (Juvenile xanthogranuloma)