Intraepithelial carcinoma (Bowen disease) - Karcinoma Intraepiteliale (Sëmundja E Bowen)https://en.wikipedia.org/wiki/Squamous_cell_skin_cancer
Karcinoma Intraepiteliale (Sëmundja E Bowen) (Intraepithelial carcinoma (Bowen disease)) tregon qelizat atipike skuamoze proliferohen në të gjithë trashësinë e epidermës. I gjithë tumori është i kufizuar në epidermë dhe nuk depërton në dermë. Kjo sëmundje klasifikohet teknikisht si kanceroze, por jo invazive ndryshe nga kanceret e zakonshme. (d.m.th. është një kancer me një prognozë të mirë.)

Zakonisht shfaqet si një zonë eritematoze, me luspa ose me kore kudo në trup. Vendndodhja më e zakonshme është pjesa e poshtme e këmbëve.

Është i shërueshëm nga opsione të ndryshme trajtimi si krioterapia, kyretazhi, kauteria, terapia fotodinamike ose heqja e lezionit.

Diagnoza dhe trajtimi
#Dermoscopy
#Skin biopsy
#Mohs surgery
#Photodynamic therapy
  • Rasti tipik ― Karcinoma Intraepiteliale (Sëmundja E Bowen) (Intraepithelial carcinoma (Bowen disease)) mund të diagnostikohet gabimisht si një ekzemë afatgjatë dhe pa kruajtje.
  • Cutaneous horn ― Ndryshe nga lythat, paraqitet si një nyjë e fortë dhe biopsia është e nevojshme për të përjashtuar malinjitetin.
  • Nëse një plagë vazhdon për një periudhë të gjatë, duhet të merret parasysh kanceri i lëkurës.
  • Karcinoma Intraepiteliale (Sëmundja E Bowen) (Intraepithelial carcinoma (Bowen disease)) ― Rast tipik
  • Në këtë rast, Irritated seborrheic keratosismund të konsiderohet gjithashtu si një diagnozë diferenciale e mundshme.
  • Shpesh gabohet për një çrregullim alergjik (për shembull, nummular eczema ).
  • Karcinoma Intraepiteliale (Sëmundja E Bowen) (Intraepithelial carcinoma (Bowen disease)) ― Rast tipik
  • Një rast tjetër tipik paraqet karakteristika morfologjike të ngjashme me gjendjet alergjike.