Intertrigohttps://en.wikipedia.org/wiki/Intertrigo
Intertrigo i referohet një lloj skuqjeje inflamatore të lëkurës sipërfaqësore që shfaqet brenda zonave të palosjeve të trupit të një personi. Zonat e trupit që kanë më shumë gjasa të preken nga intertrigo përfshijnë palosjen inframamare, çarjen ndërgluteale, sqetullat dhe hapësirat midis gishtërinjve ose këmbëve. Lagështia, fërkimi dhe ekspozimi ndaj sekrecioneve trupore si djersa, urina ose feçet nxisin prishjen e lëkurës.

Termi " intertrigo " zakonisht i referohet një infeksioni dytësor me baktere (të tilla si Corynebacterium minutissimum), kërpudha (si Candida albicans) ose viruse. Shkaku më i zakonshëm është infeksioni Candida.

Intertrigo ndodh më shpesh në kushte të ngrohta dhe të lagështa. Në përgjithësi, intertrigo është më e zakonshme tek njerëzit me një sistem imunitar të dobësuar, duke përfshirë fëmijët, të moshuarit dhe njerëzit me imunitet të kompromentuar. Intertrigo është gjithashtu më e zakonshme tek njerëzit që përjetojnë mosmbajtje urinare dhe ulje të aftësisë për të lëvizur.

Trajtimi - Barna OTC
* Droga antifungale OTC
Për shkak se Candida albicans është shkaku më i zakonshëm, agjenti antifungal është përshkruar në shumicën e rasteve.
#Ketoconazole
#Clotrimazole
#Miconazole
#Terbinafine
#Butenafine [Lotrimin]
#Tolnaftate

* Steroid OTC
Steroidet OTC mund të përdoren së bashku për të reduktuar alergjitë ose inflamacionin irritues.
#Hydrocortisone lotion
  • Aksilar Intertrigo
  • gropë krahu Intertrigo