Hypertrophic scar - Mbresë Hipertrofikehttps://en.wikipedia.org/wiki/Hypertrophic_scar
Mbresë Hipertrofike (Hypertrophic scar) është një gjendje e lëkurës e karakterizuar nga depozitime të sasive të tepërta të kolagjenit që shkakton një mbresë të ngritur. Por, shkalla është më pak e rëndë se ajo e vërejtur me keloidet. Ashtu si keloidet, ato formohen më shpesh në vendet e puçrrave, shpimeve të trupit, prerjeve dhe djegieve. Tensioni mekanik në një plagë mund të jetë shkaku kryesor për formimin e mbresë hipertrofike (hypertrophic scar) .

mbresë hipertrofike (hypertrophic scar) janë të kuqe dhe të trasha dhe mund të kruhen ose të dhimbshme. Lezioni hipertrofik nuk shtrihet përtej kufirit të plagës origjinale, por mund të vazhdojë të trashet deri në gjashtë muaj. mbresë hipertrofike (hypertrophic scar) zakonisht përmirësohet gjatë një ose dy vjetësh, por mund të shkaktojë shqetësim për shkak të pamjes së tyre ose intensitetit të kruajtjes. Ata gjithashtu mund të kufizojnë lëvizjen nëse ndodhen afër një nyjeje.

Lezionet hipertrofike të vazhdueshme mund të trajtohen me injeksione kortikosteroide.

Treatment
Shenjat hipertrofike mund të përmirësohen me 5 deri në 10 injeksione steroide intralezionale në interval 1 muajsh.
#Triamcinolone intralesional injection

Trajtimi me lazer mund të provohet për eritemën e shoqëruar me dhëmbëza, por injeksionet me triamcinilone mund të përmirësojnë gjithashtu eritemën duke rrafshuar mbresë.
#Dye laser (e.g. V-beam)
  • Mbresë Hipertrofike (Hypertrophic scar) ― 4 muaj më pas