Hidradenitis suppurativahttps://en.wikipedia.org/wiki/Hidradenitis_suppurativa
Hidradenitis suppurativa është një gjendje dermatologjike kronike e karakterizuar nga shfaqja e gungave të inflamuara dhe të fryra. Këto janë zakonisht të dhimbshme dhe hapen, duke lëshuar lëngje ose qelb. Zonat më të prekura janë nënsqetullat, nën gjoks dhe ijë. Indi mbresë mbetet pas shërimit.

Shkaku i saktë është zakonisht i paqartë, por besohet se përfshin një kombinim të faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë. Rreth një e treta e njerëzve me sëmundje kanë një anëtar të familjes të prekur. Faktorë të tjerë rreziku përfshijnë obezitetin dhe duhanin. Gjendja nuk shkaktohet nga ndonjë infeksion, higjiena e dobët.

Nuk dihet asnjë kurë. Prerja e lezioneve për t'i lejuar ato të kullojnë nuk rezulton në përfitim të konsiderueshëm. Ndërsa antibiotikët përdoren zakonisht, provat për përdorimin e tyre janë të dobëta. Mund të provohen edhe medikamente imunosupresive. Në ata me sëmundje më të rëndë, terapia me lazer ose kirurgjia për të hequr lëkurën e prekur mund të jetë e zbatueshme. Rrallëherë, një lezion i lëkurës mund të zhvillohet në kancer të lëkurës.

Nëse përfshihen rastet e lehta të hidradenitis suppurativa , atëherë vlerësimi i shpeshtësisë së tij është nga 1-4% e popullsisë. Gratë kanë tre herë më shumë gjasa të diagnostikohen me të sesa burrat. Fillimi është zakonisht në moshën madhore të re.

  • Hidradenitis suppurativa (faza I) në sqetull. Ky është një rast shumë i lehtë i Hidradenitis suppurativa.
  • Hidradenitis suppurativa Faza III
  • Hidradenitis suppurativa Stadi III ― Lezioni i inflamuar.
  • Hidradenitis suppurativa Faza III ― Lezionet e hapura janë jashtëzakonisht të dhimbshme.