Herpes zosterhttps://en.wikipedia.org/wiki/Shingles
Herpes zoster është një sëmundje virale e karakterizuar nga një skuqje e dhimbshme e lëkurës me flluska në një zonë të lokalizuar. Në mënyrë tipike, skuqja shfaqet në një shirit të vetëm, të gjerë ose në anën e majtë ose të djathtë të trupit ose fytyrës. Dy deri në katër ditë para shfaqjes së skuqjes mund të ketë ndjesi shpimi gjilpërash ose dhimbje lokale në zonë. Përndryshe, disa pacientë mund të kenë vetëm ethe ose dhimbje koke, ose të ndjehen të lodhur pa skuqjen tipike. Skuqja zakonisht shërohet brenda dy deri në katër javë; megjithatë, disa njerëz zhvillojnë dhimbje nervore të vazhdueshme që mund të zgjasin me muaj ose vite, një gjendje e quajtur nevralgji postherpetike (PHN). Në ata me funksion të dobët imunitar, skuqja mund të shfaqet gjerësisht. Nëse skuqja përfshin syrin, mund të ndodhë humbja e shikimit. Është vlerësuar se rreth një e treta e njerëzve vuajnë herpes zoster në një moment të jetës së tyre. Ndërsa herpes zoster është më e zakonshme tek njerëzit e moshuar, fëmijët gjithashtu mund të marrin sëmundjen.

Lija e dhenve, e quajtur edhe variçela, rezulton nga infeksioni fillestar me virusin, që zakonisht ndodh gjatë fëmijërisë ose adoleshencës. Pasi lija e dhenve të shërohet, virusi mund të mbetet joaktiv (i fjetur) në qelizat nervore të njeriut për vite ose dekada, pas së cilës mund të riaktivizohet. Herpes zoster rezulton kur virusi i varicelës i fjetur riaktivizohet. Më pas virusi udhëton përgjatë trupave nervorë drejt mbaresave nervore në lëkurë, duke prodhuar flluska. Gjatë një shpërthimi të herpes zoster , ekspozimi ndaj virusit të varicelës që gjendet në herpes zoster flluska mund të shkaktojë lisë së dhenve te dikë që nuk e ka pasur ende linë e dhenve.

Faktorët e rrezikut për riaktivizimin e virusit të fjetur përfshijnë moshën e vjetër, funksionin e dobët imunitar dhe infektimin me linë e dhenve para moshës 18 muajsh. Virusi i varicelës zoster nuk është i njëjtë me virusin herpes simplex, megjithëse të dy i përkasin të njëjtës familje herpesvirusesh.

Herpes zoster vaksinat reduktojnë rrezikun e herpes zoster me 50% në 90%. Gjithashtu zvogëlon shkallën e nevralgjisë postherpetike dhe, nëse shfaqet herpes zoster , ashpërsinë e saj. Nëse zhvillohet herpes zoster , medikamentet antivirale si acikloviri mund të zvogëlojnë ashpërsinë dhe kohëzgjatjen e sëmundjes nëse fillojnë brenda 72 orëve nga shfaqja e skuqjes.

Mjekimi
Nëse lezionet po përhapen me shpejtësi, vizitoni mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur për trajtim antiviral.
Kërkohen si barna antivirale ashtu edhe medikamente për nevralgji. Ju duhet të pushoni dhe të ndaloni pirjen e alkoolit.
#Acyclovir
#Fancyclovir
#Valacyclovir

#Gabapentin
#Pregabalin
 • Flluska herpes zoster në qafë dhe shpatull
 • Herpes ― Dita 5; Nëse fillon trajtimi, simptomat e sëmundjes zakonisht ndalojnë rreth pesë ditë më vonë.
 • Në rastet e përhapjes së herpes zoster, nëse trajtimi antiviral vonohet, pacienti mund të vuajë nga flluska të dhimbshme për një periudhë të gjatë.
 • Shenjat mund të rezultojnë nga herpes zoster, i cili mund të zgjasë një kohë të gjatë, edhe nëse virusi herpes në trup zhduket.
 • Nëse balli preket, shpesh shoqërohet me dhimbje koke. Nëse lezioni ka prekur zonën rreth hundës, është e rëndësishme të kontrolloni nëse shikimi juaj është normal.
 • Ky rast tregon shpërndarjen tipike dermatomale të herpesit.
 • Herpes ― Dita 1
 • Herpes ― Dita 2
 • Herpes Dita 6 ― Korja dhe cikatricet mund të vazhdojnë për më shumë se një muaj, megjithëse lezioni nuk përparon më.
 • Në fazën e vonë të herpes zosterit, korja dhe eritema mund të zgjasin më shumë se një muaj.
 • Herpes herpes mund të lërë plagë edhe pas shërimit.
 • herpes; plagët