Herpes simplexhttps://en.wikipedia.org/wiki/Herpes_simplex
Herpes simplex është një infeksion viral (virusi herpes). Infeksionet kategorizohen në bazë të pjesës së trupit të infektuar. Herpesi oral është një sëmundje e zakonshme dhe përfshin fytyrën ose gojën. Mund të rezultojë në flluska të vogla në grupe që shpesh quhen plagë të ftohta ose flluska me temperaturë. Herpesi gjenital, shpesh i njohur thjesht si herpes, mund të ketë simptoma të lehta ose të formojë flluska që hapen dhe rezultojnë në ulçera të vogla. Këto zakonisht shërohen gjatë dy deri në katër javë. Dhimbjet ndjesi shpimi gjilpërash mund të shfaqen përpara se të shfaqen flluska. Episodi i parë është shpesh më i rëndë dhe mund të shoqërohet me ethe, dhimbje muskulore, ënjtje të nyjeve limfatike dhe dhimbje koke. Çrregullime të tjera të shkaktuara nga virusi herpes përfshijnë: herpesin e bardhë kur prek gishtat, herpesin e syrit dhe herpesin neonatal kur prek një të porsalindur.

Ekzistojnë dy lloje të virusit herpes simplex , tipi 1 (HSV-1) dhe tipi 2 (HSV-2). HSV-1 më shpesh shkakton infeksione rreth gojës ndërsa HSV-2 më shpesh shkakton infeksione gjenitale. Ato transmetohen nga kontakti i drejtpërdrejtë me individin e infektuar. Herpesi gjenital klasifikohet si një infeksion seksualisht i transmetueshëm. Mund të përhapet tek një foshnjë gjatë lindjes. Pas infektimit, viruset transportohen përgjatë nervave ndijor në trupat e qelizave nervore, ku qëndrojnë gjatë gjithë jetës. Shkaqet e përsëritjes mund të përfshijnë: uljen e funksionit imunitar, stresin dhe ekspozimin ndaj dritës së diellit.

Në shumicën e rasteve, barnat antivirale merren vetëm kur simptomat janë të rënda. Ilaçet ditore antivirale mund t'i përshkruhen dikujt që ka infeksion shumë të shpeshtë. Nuk ka asnjë vaksinë të disponueshme dhe vaksina e herpesit nuk parandalon herpesin e thjeshtë. Trajtimet me medikamente antivirale si aciklovir ose valaciclovir mund të zvogëlojnë ashpërsinë e simptomave.

Normat në mbarë botën të HSV-1 ose HSV-2 janë midis 60% dhe 95% tek të rriturit. HSV-1 zakonisht infektohet gjatë fëmijërisë. Rreth 536 milionë njerëz në mbarë botën (16% e popullsisë) ishin të infektuar me HSV-2 që nga viti 2003 me një përqindje më të madhe midis grave dhe atyre në botën në zhvillim. Shumica e njerëzve me HSV-2 nuk e kuptojnë se janë të infektuar.

Trajtimi - Barna OTC
Shmangni çdo kontakt fizik, si puthja e një fëmije, ndërsa fshikëzat janë të pranishme, pasi kontakti mund të përhapë infeksionin te njerëzit e tjerë. Ju duhet të pushoni pa pirë alkool.
#Acyclovir cream
  • Herpes simplex në buzë.
  • Herpes simplex ― Infeksioni herpes simplex në gishta është më i zakonshëm tek fëmijët e vegjël sesa tek të rriturit.
  • Nëse shfaqet rreth gojës, angular cheilitis duhet të diferencohet. Megjithatë, në këtë foto, ka më shumë gjasa të jetë herpes pasi ka disa flluska të vogla rreth gojës.
  • Herpes gingiva ― Infeksionet herpestike mund të ndodhin jo vetëm rreth gojës, por edhe në zonat intraorale, perinazale dhe periokulare.
  • Herpes gjenital te femrat.
  • Herpesi në vithe karakterizohet nga rikthime kur është i lodhur.
  • Në rastet e infeksionit të përhapur, mund të kërkohet trajtim intensiv, si me herpes zoster.