Hemangioma - Hemangjiomahttps://en.wikipedia.org/wiki/Hemangioma
Hemangjioma (Hemangioma) është një tumor zakonisht beninj vaskular që rrjedh nga llojet e qelizave të enëve të gjakut. Forma më e zakonshme është hemangioma infantile, e cila më së shpeshti shihet në lëkurë në lindje ose në javët e para të jetës. Hemangioma mund të ndodhë kudo në trup, por më së shpeshti shfaqet në fytyrë, skalp, gjoks ose shpinë. Ata priren të rriten deri në një vit përpara se të tkurren gradualisht ndërsa fëmija rritet. Një hemangioma mund të duhet të trajtohet nëse ndërhyn në shikimin ose frymëmarrjen ose ka të ngjarë të shkaktojë shpërfytyrim afatgjatë.

Ngjyra e hemangiomës varet nga thellësia e saj në lëkurë: hemangiomat sipërfaqësore (afër sipërfaqes së lëkurës) kanë tendencë të jenë të kuqe të ndezur; hemangiomat e thella (më të largëta nga sipërfaqja e lëkurës) janë shpesh blu ose vjollcë.

Llojet më të zakonshme të hemangiomës janë hemangiomat infantile dhe hemangiomat kongjenitale.
Infantile hemangiomas
Hemangiomat infantile janë tumori beninj më i zakonshëm që gjendet tek fëmijët. Ato përbëhen nga enë gjaku, të quajtura shpesh shenja luleshtrydhe. Zakonisht shfaqen në lëkurën e foshnjave në ditët ose javët pas lindjes. Ata priren të rriten shpejt deri në një vit. Shumica pastaj tkurren ose involuohen pa probleme të mëtejshme, megjithatë disa mund të ulcerojnë dhe të formojnë zgjebe të cilat mund të jenë të dhimbshme.

Congenital hemangiomas
Hemangiomat kongjenitale janë të pranishme në lëkurë në lindje, ndryshe nga hemangiomat infantile, të cilat shfaqen më vonë. Ato formohen plotësisht në lindje, që do të thotë se nuk rriten pasi lind një fëmijë, siç bëjnë hemangiomat infantile. Prevalenca e hemangiomës kongjenitale është më e ulët se ajo e hemangiomave infantile.

Diagnoza
Diagnoza zakonisht bëhet klinikisht pa biopsi. Në varësi të vendndodhjes së hemangiomës, mund të bëhen teste të tilla si MRI ose ultratinguj për të parë se sa larg ka arritur hemangioma nën lëkurë dhe nëse ka prekur organet e brendshme.

Mjekimi
Hemangiomat zakonisht largohen gradualisht me kalimin e kohës dhe shumë prej tyre nuk kërkojnë trajtim. Megjithatë, hemangiomat në zonat me aftësi të kufizuara (qepallat, rrugët e frymëmarrjes) kërkojnë trajtim të hershëm. Nga ana kozmetike, trajtimi i hershëm zakonisht jep rezultate më të mira.
#Dye laser (e.g. V-beam)
  • Nëse lezioni i kokës nuk zhduket spontanisht, mund të merret parasysh ekscizioni.
  • Për shkak të formës së tij të parregullt, tumoret vaskulare malinje (Kaposi sarcoma) duhet të përjashtohen me biopsi.
  • Infantile hemangioma ― Fillon e sheshtë dhe trashet me kalimin e kohës. Në shumë raste, mund të zhduket natyrshëm, por nëse jo, trajtimi me lazer mund të konsiderohet për arsye kozmetike.
  • Krahu i fëmijës; Lezionet mund të trashen me kalimin e kohës, duke e bërë më të vështirë trajtimin me lazer (dye laser). Fillimi i trajtimit sa më shpejt të jetë e mundur është i preferuar për rezultate më të mira kozmetike.
  • Cherry angioma ― Është një neoplazi beninje e zakonshme që zhvillohet me kalimin e moshës.