Folliculitis - Folikulitihttps://en.wikipedia.org/wiki/Folliculitis
Folikuliti (Folliculitis) është infeksioni dhe inflamacioni i folikulave të flokëve. Mund të shfaqet kudo në lëkurën e mbuluar me qime dhe mund të shfaqet si puçrra. Shumica e rasteve të folikulitit zhvillohen nga Staphylococcus aureus.

Shumica e rasteve të thjeshta zgjidhen vetë, por trajtimet e linjës së parë janë zakonisht pomada aktuale. Mund të përshkruhen antibiotikë lokalë, të tillë si mupirocina ose pomadë neomicinë/polimiksine B/bacitracin. Mund të përdoren gjithashtu antibiotikë oralë. Folikuliti fungal (folikuliti i pityrosporum) mund të kërkojë një antifungal oral.

Treatment
Të gjitha medikamentet për trajtimin e akneve ndihmojnë edhe me folikulitin. Peroksidi i benzoilit dhe acidi azelaik ndihmojnë në trajtimin e lezioneve të folikulitit. Pomadë antibiotike OTC mund të përdoret gjithashtu në disa raste qelbëzimi.
#Benzoyl peroxide [OXY-10]
#Adapalene gel [Differin]
#Polysporin
#Bacitracin
  • Nëse ka një ose dy, zakonisht janë vetëm puçrra
  • Pomadat antibiotike mund të provohen nëse lezione të shumta ndodhin papritur.
  • Forma e rëndë
  • Shpesh shfaqet si një numër i madh pustulash që ndodhin papritur në bust.
  • Një skuqje në formë aknesh, pa kruarje, që shfaqet papritur në bust.
  • Acne vulgaris në lëkurë shumë të yndyrshme. Aknet janë një lloj folikuliti që shfaqet në adoleshencë.
  • Nëse abscesi incizohet dhe drenohet, ai do të shërohet më shpejt.