Erythema ab igne - Eritema Ab Ignehttps://en.wikipedia.org/wiki/Erythema_ab_igne
Eritema Ab Igne (Erythema ab igne) është një gjendje e lëkurës e shkaktuar nga ekspozimi afatgjatë ndaj nxehtësisë (rrezatimit infra të kuq). Ekspozimi i zgjatur i rrezatimit termik në lëkurë mund të çojë në zhvillimin e eritemës së rrjetës, hiperpigmentimit, shkallëzimit dhe telangjiektazive në zonën e prekur. Disa njerëz mund të ankohen për kruajtje të lehtë dhe ndjesi djegieje.

Lloje të ndryshme të burimeve të nxehtësisë mund të shkaktojnë këtë gjendje si:
- Aplikimi i përsëritur i shisheve me ujë të nxehtë, batanijeve ngrohëse ose jastëkëve për të trajtuar dhimbjet kronike.
- Ekspozim i përsëritur ndaj sediljeve me ngrohje të makinës, ngrohësve të hapësirës ose zjarrit. Ekspozimi i përsëritur ose i zgjatur ndaj një ngrohës është një shkak i zakonshëm tek individët e moshuar.
- Rreziqet profesionale të argjendarëve dhe bizhuterive (fytyra e ekspozuar ndaj nxehtësisë), furrtarëve dhe kuzhinierëve (krahët, fytyra)
- Mbështetja e një kompjuteri laptop në kofshë (eritema ab igne e shkaktuar nga kompjuteri laptop).

  • Ekspozimi i zgjatur ndaj nxehtësisë mund të shkaktojë këtë çrregullim.
  • Kjo mund të ndodhë nëse këmbët e dikujt janë të ekspozuara ndaj një sobë të nxehtë për një kohë të gjatë