Drug eruptionhttps://en.wikipedia.org/wiki/Drug_eruption
Drug eruption është një reaksion i kundërt medikamentoz i lëkurës. Shumica e reaksioneve lëkurore të shkaktuara nga droga janë të lehta dhe zhduken kur tërhiqet ilaçi fyes. Megjithatë, sëmundjet më serioze mund të shoqërohen me dëmtim të organeve si dëmtimi i mëlçisë ose veshkave. Ilaçet gjithashtu mund të shkaktojnë ndryshime të flokëve dhe thonjve, të ndikojnë në mukozën ose të shkaktojnë kruajtje pa ndryshime të jashtme të lëkurës.

Erupsionet e barnave diagnostikohen kryesisht nga historia mjekësore dhe ekzaminimi klinik. Një biopsi e lëkurës, analiza gjaku ose teste imunologjike mund të jenë gjithashtu të dobishme.

Shembuj të barnave të zakonshme që shkaktojnë shpërthimin janë antibiotikët dhe barnat e tjera antimikrobiale, ilaçet sulfa, ilaçet anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs), agjentët e kimioterapisë për sëmundjet malinje, antikonvulsantët dhe ilaçet psikotrope.

Diagnoza dhe trajtimi
Nëse keni ethe (rritje e temperaturës së trupit), duhet të kërkoni kujdes mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur. Ilaçi i dyshuar duhet të ndërpritet (p.sh. antibiotikët, barnat anti-inflamatore jo-steroide). Para se të shkoni në spital, antihistaminet orale si cetirizina ose loratadina mund të ndihmojnë për kruajtjen dhe skuqjen.
#Cetirizine [Zytec]
#LevoCetirizine [Xyzal]
#Loratadine [Claritin]

Testi i gjakut (CBC, LFT, numri i eozinofileve)
Steroide dhe antihistaminike orale me recetë të mjekut

  • Drug eruption karakterizohet nga prekja e të gjithë trupit.
  • Në rastet kur prek trupin gjerësisht, duhet të merret parasysh diagnoza e Drug eruption në vend të dermatitit të kontaktit.
  • AGEP (Acute generalized exanthematous pustulosis) është një lloj skuqjeje droge.