Contact dermatitis - Dermatiti I Kontaktithttps://en.wikipedia.org/wiki/Contact_dermatitis
Dermatiti I Kontaktit (Contact dermatitis) është një lloj inflamacioni i zakonshëm që shkakton kruajtje. Simptomat e dermatitit të kontaktit përfshijnë kruajtjen ose lëkurën e thatë, skuqjen e kuqe, gunga dhe ënjtje. Nëse simptomat janë të rënda, ato mund të shfaqen në formën e flluskave që kruhen.

Dermatiti i kontaktit rezulton ose nga ekspozimi ndaj alergeneve (dermatiti alergjik i kontaktit) ose irritues (dermatiti kontakti irritues). Dermatiti fototoksik ndodh nga rrezet e diellit.

Shenja dhe simptoma
Dermatiti i kontaktit është një skuqje e lokalizuar ose acarim i lëkurës i shkaktuar nga kontakti me një substancë të huaj. Këto mund të zgjasin diku nga disa ditë në javë për t'u shëruar. Dermatiti i kontaktit zbehet vetëm nëse lëkura nuk bie më në kontakt me alergjenin ose irrituesin për një kohë të gjatë (pas ditësh).

Ekzistojnë tre lloje të dermatitit të kontaktit: (1) dermatiti i kontaktit irritues (2) dermatiti alergjik i kontaktit (3) dermatiti fotokontakt. Dermatiti irritues zakonisht kufizohet në zonën ku shkaktari preku në të vërtetë lëkurën, ndërsa dermatiti alergjik mund të jetë më i përhapur në lëkurë.

Shkaqet e zakonshme të dermatitit alergjik të kontaktit përfshijnë:
Nickel, 14K or 18K gold, Chromium, Poison ivy (Toxicodendron radicans)

Patch test
Tre alergjenët kryesorë të gjetur në testet patch ishin:
Nickel sulfate (19.0%), Myroxylon pereirae (Balsam of Peru, 11.9%), Fragrance mix (11.5%)

Treatment
Mos përdorni sapun dhe kozmetikë. Në veçanti, përdorimi i kremrave kundër diellit ose produkteve të tjera kozmetike mund të rezultojë në thatësi ose kruajtje të përsëritur në fytyrë, e cila shfaqet kryesisht tek gratë. Zvogëloni ekspozimin ndaj diellit nëse simptoma shfaqet ekskluzivisht në zonat e trupit të ekspozuara ndaj diellit.

Trajtimi - Barna OTC
Marrja e antihistamines është e dobishme. Cetirizina ose levocetirizina janë më efektive se fexofenadina, por ju bëjnë të përgjumur.
#Cetirizine [Zytec]
#Diphenhydramine [Benadryl]
#LevoCetirizine [Xyzal]
#Fexofenadine [Allegra]
#Loratadine [Claritin]

Pomada steroide OTC mund të përdoret në zonën e prekur për disa ditë.
#Hydrocortisone ointment
 • Dermatiti I Kontaktit (Contact dermatitis) rreth një plage. Ndodhi rreth zonës ku lëkura ishte dëmtuar për një periudhë të gjatë. Shkaku supozohet të jetë një pomadë ose materiale veshjeje të aplikuara në plagë.
 • Në rast Dermatiti I Kontaktit (Contact dermatitis) të rëndë, mund të shfaqen flluska të vogla së bashku me kruajtje të rëndë.
 • E rëndë Dermatiti I Kontaktit (Contact dermatitis) ― buprenorphine copëz transdermale. Shkaku mund të jetë ose vetë ilaçi ose përbërësi ngjitës në patch.
 • 5 ditë pas kontaktit me agjentin shkaktar (Urushiol).
 • Ekspozimi lokal ndaj alergeneve të fortë mund të jetë gjithashtu shkak.
 • Një vajzë 3 ― vjeçare me Dermatiti I Kontaktit (Contact dermatitis) të shkaktuar nga poison ivy (plant) ― Poison ivy (plant) është një alergjen i fuqishëm dhe është një shkaktar i zakonshëm i Dermatiti I Kontaktit (Contact dermatitis) në këmbë. Në raste të rënda, mund të shfaqen edhe flluska.
 • Djegia nga dielli ka ndodhur në zonën ku mbanin këpucët.
 • Ju duhet të dyshoni jo vetëm për dermatitin e kontaktit, por edhe për infeksion fungal. Nëse nuk kruhet shumë, duhet të mendoni të përdorni një pomadë antifungale së bashku me të.
  Nëse kruhet shumë, është rast i fortë ekzemë, ndaj besohet se simptomat do të përmirësohen vetëm nëse merrni antihistamine për më shumë se dy javë dhe aplikoni shumë pomada steroide.
  # if itching (-)
  antifungal ointment x 15 days (if itching -)

  # if itching (+++)
  prednisolone cream x 15~21 days
  levocetrizine 5 mg qd x 15~21 days
  or
  strong potency steroid cream x 10 days
  predinisolone 20 mg qd x 5 days
  levocetrizine 5 mg qd x 10 days
 • 7 ditë pas kontaktit me agjentin shkaktar (Urushiol).