Congenital nevus - Nevus Kongjenitalhttps://en.wikipedia.org/wiki/Congenital_melanocytic_nevus
Nevus Kongjenital (Congenital nevus) është një lloj nevusi melanocitar që gjendet tek foshnjat në lindje. Ky lloj i shenjës së lindjes ndodh në rreth 1% të foshnjave në mbarë botën.

Në krahasim me një nevus melanocitar, nevuset melanocitare kongjenitale janë zakonisht më të mëdha në diametër dhe mund të kenë qime të tepërta. Nëse mbi 40 cm (16 in) me hipertrikozë, ndonjëherë quhet nevus gjigant me qime.

Nevuset melanocitare shpesh rriten proporcionalisht me madhësinë e trupit kur fëmija piqet. Shpesh formohen qime të theksuara, veçanërisht pas pubertetit.

Ekcizioni kirurgjik është standardi i kujdesit. Shumë prej tyre hiqen me ndërhyrje kirurgjikale për estetikë. Por, ato më të mëdha hiqen për parandalimin e kancerit. Nevuset gjigante kongjenitale janë në rrezik më të lartë për degjenerimin malinj në melanoma. Vlerësimet e transformimit në melanoma variojnë nga 2-42% në literaturë.

Kur lezioni është i vogël, ai mund të hiqet kirurgjik. Por, është shumë e vështirë për ta hequr atë plotësisht pa mbresë kur bëhet i madh me kalimin e moshës.

Treatment
#Staged excision (congenital nevus)
  • Është e vështirë të hiqen plotësisht nevuset e mëdha në hundë nëse nuk hiqen në periudhën neonatale.
  • Nevus Kongjenital (Congenital nevus) (rast tipik) ― Fillon me pika të vogla në periudhën neonatale, por rritet me kalimin e kohës. Nga pikëpamja kozmetike është më mirë ta hiqni kur është i vogël.
  • Në rastet e përfshirjes së gjerë, ka një probabilitet të lartë për të zhvilluar kancer të lëkurës në të ardhmen.
  • Meqenëse ka formë të çrregullt, është e nevojshme të bëhet biopsia.