Cheilitishttps://en.wikipedia.org/wiki/Cheilitis
Cheilitis është një gjendje e karakterizuar nga inflamacioni i buzëve.

Keiliti aktinik
Kryesisht shkaktohet nga rrezet e diellit dhe prek njerëzit e bardhë. Ekziston një rrezik që kjo gjendje të zhvillohet në karcinomë qelizore skuamoze në afat të gjatë.

keiliti alergjik
Ndahet në endogjen (për shkak të një karakteristike të qenësishme të individit) dhe ekzogjen (ku shkaktohet nga një agjent i jashtëm). Shkaku kryesor i keilitit ekzematoz endogjen është keiliti atopik, dhe shkaqet kryesore të keilitit ekzematoz ekzogjen është keiliti i kontaktit irritues (p.sh., i shkaktuar nga një zakon i lëpirjes së buzëve) dhe keiliti me kontakt alergjik.

Shkaktarët më të zakonshëm të cheilitis kontaktit alergjik janë kozmetika e buzëve, duke përfshirë buzëkuqët dhe balsamin e buzëve, të ndjekura nga pastat e dhëmbëve. Ekspozimi i vogël si puthja e dikujt që mban buzëkuq është i mjaftueshëm për të shkaktuar cheilitis kontakti. Alergjitë ndaj metalit, drurit ose përbërësve të tjerë mund të shkaktojnë reaksione cheilitis te muzikantët, veçanërisht lojtarët e instrumenteve frymore dhe tunxhit, p.sh., i ashtuquajturi "keiliti i klarinetistit", ose "keiliti i flautistit".

Trajtimi - Barna OTC
Nëse është i pranishëm vetëm në buzën e sipërme, mund të shkaktohet nga ekspozimi i tepërt në diell për një periudhë të gjatë kohore. Shmangni diellin dhe konsultohuni me mjekun tuaj rregullisht. Shmangni përdorimin e përbërësve të buzëkuqit ose balsamit të buzëve pasi ato mund të shkaktojnë alergji. Aplikimi i një kremi steroide OTC dhe marrja e një antihistamine OTC mund të ndihmojë.
#Hydrocortisone cream

#Cetirizine [Zytec]
#Diphenhydramine [Benadryl]
#LevoCetirizine [Xyzal]
#Fexofenadine [Allegra]
#Loratadine [Claritin]
  • Buzëkuqi mund të jetë një shkak i rëndësishëm.
  • Eritema rreth buzëve.
  • Angular Cheilitis, rast i lehtë ― Ndryshe nga infeksioni herpes, nuk ka flluska.
  • Lip licker's dermatitis ― Shkaktohet ose përkeqësohet nga vendosja e pështymës në buzë.
  • Angular cheilitis ― Në shumicën e rasteve shoqërohet me një infeksion të lehtë, ndaj kërkohet trajtim me antibiotikë. Ndryshe nga infeksionet herpestike, ekzema në buzë vërehet shpesh.
  • Lip licker's dermatitis ― Ndodh shpesh tek fëmijët.