Burnhttps://sq.wikipedia.org/wiki/Djegia_(mjekësi)
Burn është një dëmtim i lëkurës i shkaktuar nga nxehtësia, të ftohtit, elektriciteti, kimikatet, fërkimi ose rrezatimi ultravjollcë si djegia nga dielli.

Djegiet që prekin vetëm shtresat sipërfaqësore të lëkurës njihen si djegie sipërfaqësore ose të shkallës së parë. Ato shfaqen të kuqe pa flluska dhe dhimbja zakonisht zgjat rreth tre ditë.

Kur lëndimi shtrihet në një pjesë të shtresës së poshtme të lëkurës, është një djegie me trashësi të pjesshme ose të shkallës së dytë. Flluskat janë shpesh të pranishme dhe ato shpesh janë shumë të dhimbshme. Shërimi mund të kërkojë deri në tetë javë dhe mund të shfaqen dhëmbëza.

Në një djegie me trashësi të plotë ose të shkallës së tretë, lëndimi shtrihet në të gjitha shtresat e lëkurës. Shpesh nuk ka dhimbje dhe zona e djegur është e ngurtë.

Një djegie e shkallës së katërt përfshin gjithashtu lëndime të indeve më të thella, të tilla si muskujt, tendinat ose kockat. Djegia është shpesh e zezë dhe shpesh çon në humbjen e pjesës së djegur.

Trajtimi - Droga OTC
Është shumë e rëndësishme që të mos thyhen flluska në zonën e djegur. Është mirë të kulloni vetëm serumin në blister. Duhet pasur kujdes për të parandaluar ngjitjen e garzës ose veshjes në flluskë dhe grisjen ose heqjen e saj.
Mbuloni djegien me një fashë të pastër për të mbrojtur zonën e prekur. Nëse flluskat tashmë janë hequr, duhet të përdoren antibiotikë topikalë ose krem ​​sulfadiazine argjendi 1% (Silmazine). Merrni NSAID, acetaminofen dhe antihistamine OTC për të reduktuar inflamacionin dhe dhimbjen.

Antibiotikë lokalë
#Bacitracin
#Silver sulfadiazine 1% cream

Lehtësues dhimbjesh
#Ibuprofen
#Naproxen
#Acetaminophen

Antihistamine OTC
#Cetirizine [Zytec]
#Diphenhydramine [Benadryl]
#LevoCetirizine [Xyzal]
#Fexofenadine [Allegra]
#Loratadine [Claritin]
  • Djegia e shkallës së dytë: Nëse ka flluska, djegia klasifikohet si e shkallës së dytë.
  • Djegia e shkallës së dytë me flluska: Heqja e vetëm serumit brenda dhe mbajtja e flluskës të paprekur mund të ndihmojë në shërimin e lezionit.
  • djegie e shkallës së tretë
  • Edhe pse djegiet mund të duken të lehta në fillim, lezioni mund të përkeqësohet me shpejtësi pas një ose dy ditësh.
  • Djegia nga dielli: Jini të kujdesshëm ndaj zhvillimit të melanomës në të ardhmen.
  • 2nd-degree major burn
  • Djegie nga dielli: Djegiet e përsëritura nga dielli rrit rrezikun e zhvillimit të melanomës në të ardhmen.