Angioedemahttps://sq.wikipedia.org/wiki/Angioedema
Angioedema është një ënjtje (ose edemë) e shtresës së poshtme të lëkurës ose mukozës. Ënjtja mund të ndodhë në fytyrë, gjuhë dhe laring. Shpesh shoqërohet me urtikarie, të cilat janë ënjtur në pjesën e sipërme të lëkurës.

Ekspozimi i fundit ndaj një alergjeni (p.sh. kikirikët) mund të jetë shkaku i urtikarisë, por shumica e shkakut të urtikarisë është i panjohur.

Lëkura e fytyrës, normalisht rreth gojës, dhe mukoza e gojës dhe/ose e fytit, si dhe e gjuhës, bymehet për disa minuta në orë. Ënjtja mund të jetë me kruajtje ose dhimbje. Urtikaria mund të zhvillohet njëkohësisht.

Në raste të rënda, shfaqet stridor i rrugëve të frymëmarrjes, me gulçim ose tinguj të frymëmarrjes frymëruese dhe ulje të niveleve të oksigjenit. Intubimi trakeal është i nevojshëm në këto situata për të parandaluar ndalimin e frymëmarrjes dhe rrezikun e vdekjes.

Trajtimi - Barna OTC
Nëse keni probleme me frymëmarrjen, duhet të shkoni shpejt në dhomën e urgjencës.
#Cetirizine [Zytec]
#LevoCetirizine [Xyzal]

Treatment
Nëse simptomat janë të rënda, epinefrina mund të jepet në mënyrë subkutane ose intramuskulare së bashku me steroid oral.
#Epinephrine SC or IM
#Oral steroid or IV steroid
  • Angioedema alergjike. Ky fëmijë nuk është në gjendje të hapë sytë për shkak të ënjtjes.
  • Angioedema
  • Angioedema e gjysmës së gjuhës. Për shkak se edema mund të bllokojë rrugët e frymëmarrjes, nëse nuk merrni frymë mirë, shkoni në spital sa më shpejt të jetë e mundur.
  • Angioedema e fytyrës