Androgenic alopecia - Alopecia Androgjenikehttps://en.wikipedia.org/wiki/Pattern_hair_loss
Alopecia Androgjenike (Androgenic alopecia) është humbja e flokëve që prek kryesisht pjesën e sipërme dhe të përparme të kokës. Në humbjen e flokëve të modelit mashkullor (MPHL), rënia e flokëve zakonisht paraqitet si një vijë e përparme e flokëve që tërhiqet, humbje e flokëve në majën e kokës ose një kombinim i të dyjave. Humbja e flokëve sipas modelit femëror (FPHL) zakonisht shfaqet si një rrallim i përhapur i flokëve në të gjithë kokën.

Humbja e flokëve të modelit mashkullor duket se është për shkak të një kombinimi të gjenetikës dhe androgjenëve qarkullues, veçanërisht dihidrotestosteronit (DHT). Shkaku i rënies së flokëve të modelit femëror mbetet i paqartë.

Trajtimet e zakonshme përfshijnë minoxidil, finasteride, dutasteride ose kirurgji të transplantimit të flokëve. Përdorimi i finasteride dhe dutasteride në gratë shtatzëna mund të rezultojë në defekte të lindjes.

Treatment
Finasteride dhe dutasteride janë më efektive për burrat dhe gratë pas menopauzës. Minoxydil me dozë të ulët orale mund të përdoret për disa raste selektive.
#Finasteride
#Dutasteride

Trajtimi - Barna OTC
Në shumicën e vendeve, preparatet aktuale të minoxidilit janë të disponueshme pa recetë. Ka disa suplemente që pretendojnë se janë efektive kundër rënies së flokëve, por shumica nuk janë vërtetuar shkencërisht se janë efektive.
#5% minoxidil
  • Male-pattern hair loss