Acne - Aknethttps://en.wikipedia.org/wiki/Acne
Aknet (Acne) ndodh nga qelizat e vdekura të lëkurës dhe vaji nga lëkura bllokon gjëndrat e qimeve. Karakteristikat tipike të gjendjes përfshijnë pikat e zeza ose të bardha, puçrrat dhe lëkurën e yndyrshme. Ajo prek kryesisht lëkurën me një numër relativisht të lartë të gjëndrave të yndyrës, duke përfshirë fytyrën, pjesën e sipërme të gjoksit dhe shpinën. Aknet zakonisht shfaqen në adoleshencë dhe prekin rreth 80-90% të adoleshentëve në botën perëndimore. Disa shoqëri rurale raportojnë shkallë më të ulët të akneve sesa ato të industrializuara.

Në të dy gjinitë, hormonet e quajtura androgjene duket se janë pjesë e mekanizmit themelor, duke shkaktuar rritjen e prodhimit të sebumit. Një faktor tjetër i zakonshëm është rritja e tepërt e bakterit Cutibacterium acnes, i cili është i pranishëm në lëkurë.

Zakonisht përdoren trajtime të aplikuara drejtpërdrejt në lëkurën e prekur, si acidi azelaik, peroksidi benzoil dhe acidi salicilik. Antibiotikët dhe retinoidet janë në dispozicion në formulime që aplikohen në lëkurë dhe merren nga goja për trajtimin e akneve. Megjithatë, rezistenca ndaj antibiotikëve mund të zhvillohet si rezultat i terapisë me antibiotikë. Disa lloje të pilulave të kontrollit të lindjes mund të ndihmojnë në parandalimin e akneve tek gratë. Trajtimi i hershëm dhe agresiv i akneve duke përdorur izotretinoin mund të jetë i dobishëm për të ulur ndërlikimin afatgjatë te individët.

Mjekimi
Xheli Adapalene mund të përdoret gjerësisht sepse shtyp sekretimin e sebumit dhe ka efektin e shtypjes së përsëritjes së akneve. Xheli adapalene mund të irritojë lëkurën nëse aplikohet shumë fillimisht. Peroksidi i benzoilit dhe acidi azelaik, nga ana tjetër, mund të përdoren në vendet inflamatore të akneve, sepse ato ndihmojnë me inflamacionin. Në përgjithësi, kërkohet trajtim afatgjatë prej 1 muaji ose më shumë për të parë një efekt.

#Benzoyl peroxide [OXY-10]
#Adapalene gel [Differin]
#Tretinoin cream

#Minocycline
#Isotretinoin
#Topical clindamycin
#Comedone extraction
  • Akne në zonën e bustit. Pjesa e sipërme e bustit dhe e pasme janë zona të zakonshme të akneve.
  • Akne tipike në faqe.
  • Aknet mund të shfaqen në shpinë. Nëse aknet shfaqen papritmas gjerësisht në shpinë, drug eruption mund të merret parasysh.
  • Aknet tipike të ballit. Aknet në adoleshencë priren të fillojnë me ballin.
  • Në qendër të figurës vërehet një komedon e bardhë, jo inflamatore.