Abscess - Abscesihttps://en.wikipedia.org/wiki/Abscess
Abscesi (Abscess) është një grumbull qelbi që është krijuar brenda indit të trupit. Shenjat dhe simptomat e absceseve përfshijnë skuqje, dhimbje, ngrohtësi dhe ënjtje. Ënjtja mund të ndihet e mbushur me lëng kur shtypet. Zona e skuqjes shpesh shtrihet përtej zonës së ënjtjes.

Zakonisht shkaktohen nga një infeksion bakterial. Bakteri më i zakonshëm i pranishëm është Staphylococcus aureus rezistent ndaj meticilinës. Diagnoza e një abscesi të lëkurës zakonisht bëhet bazuar në pamjen e tij dhe konfirmohet duke e prerë atë. Ekografia me ultratinguj mund të jetë e dobishme në rastet kur diagnoza nuk është e qartë. Në absceset rreth anusit, tomografia kompjuterike (CT) mund të jetë e rëndësishme për të kërkuar infeksion më të thellë.

Trajtimi standard për shumicën e absceseve të lëkurës ose të indeve të buta është hapja e saj dhe kullimi gjatë përdorimit të antibiotikëve. Thithja e qelbit me gjilpërë shpesh nuk është e mjaftueshme.

Absceset e lëkurës janë të zakonshme dhe janë bërë më të shpeshta vitet e fundit. Faktorët e rrezikut përfshijnë përdorimin intravenoz të drogës, me norma të raportuara deri në 65% në mesin e përdoruesve. Në vitin 2005 në Shtetet e Bashkuara, 3.2 milionë njerëz shkuan në departamentin e urgjencës për një absces. Në Australi, rreth 13,000 njerëz u shtruan në spital në vitin 2008 me këtë gjendje.

Treatment
Trajtimi i absceseve me barna pa recetë është i vështirë në shumicën e rasteve. Nëse simptoma të tilla si ethe dhe të dridhura shfaqen në të gjithë trupin, ju lutemi konsultohuni me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

  • inflamed epidermal cyst. Pika e zezë është e lidhur me kistin themelor.
  • Në këtë rast të ënjtjes së faqeve duhet të merret parasysh edhe mundësia e një kist epidermik.
  • Një formë e rëndë e Abscesi (Abscess) mund të lërë një mbresë. Eritema minimale rreth lezionit tregon se infeksioni është në gjendje rezolucioni.
  • Abscesi (Abscess) ― pesë ditë pas incizionit dhe drenimit
  • Pika e zezë në pjesën e sipërme të zierjes sugjeron një epidermal cyst.